Τα ονόματα των ημερών στα ιταλικά …και οι παραξενιές τους

Αν σου αρέσει αυτή η ανάρτηση, κοινοποίησέ την! Είναι ο καλύτερος τρόπος να μας το δείξεις.

Last Updated on 07/03/2021 by LINGUAitaliana

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε μιλήσει για τα μέρη της ημέρας. Ας δούμε τώρα μαζί, στις επόμενες παραγράφους, τα ονόματα των ημερών και τα άρθρα που ίσως χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε. Τα ονόματα των ημερών στα ιταλικά είναι: lunedì=Δευτέρα martedì=Τρίτη mercoledì=Τετάρτη giovedì=Πέμπτη venerdì=Παρασκευή sabato=Σάββατο domenica=Κυριακή Κάποιες παρατηρήσεις για να τα χρησιμοποιούμε σωστά, μιλώντας και γράφοντας:
  • Γράφονται με μικρό αρχικό γράμμα (όπως και τα ονόματα των μηνών), εκτός φυσικά αν βρίσκονται στην αρχή της πρότασης
  • Οι πρώτες πέντε ημέρες τονίζονται στη λήγουσα (και γι αυτό έχουν και γραφικό τόνο), οι δύο τελευταίες στην προπαραλήγουσα
  • Είναι αρσενικού γένους εκτός από την domenica. Τώρα ίσως ρωτήσεις γιατί αυτό είναι χρήσιμο. Γιατί αν θελήσω να πω «την προηγούμενη Κυριακή» ή «την επόμενη Κυριακή» θα πρέπει αντίστοιχα να βάλω τα επίθετα scorso (προηγούμενος/περασμένος) ή prossimo (επόμενος) στο σωστό γένος: domenica scorsa, domenica prossima. Διαφορετικά θα ήταν σα να έλεγα «τον προηγούμενο Κυριακή» ή «τον επόμενο Κυριακή»
  • Ας δούμε τώρα τρεις φράσεις με τη λέξη Δευτέρα για να δούμε πότε βάζουμε άρθρο πριν τα ονόματα των ημερών:
  1. Η Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της εβδομάδας
  2. Δεν αγαπώ τη Δευτέρα
  3. Τη Δευτέρα έχω μάθημα ιταλικών
Για τις φράσεις 1 και 2, δηλαδή όταν το όνομα της ημέρας είναι υποκείμενο ή αντικείμενο, στην ιταλική γλώσσα δεν βάζω άρθρο, δεν βάζω δηλαδή κάτι στην θέση των ελληνικών Η και ΤΗ:
  1. Domenica e’ il primo giorno della settimana
  2. Non amo domenica
Στη φράση 3 το όνομα της ημέρας προσδιορίζει το χρόνο. Μας λέει το ΠΟΤΕ κάνω ή συμβαίνει κάτι: Έχω μάθημα! ΠΟΤΕ; Την Δευτέρα. Σε αυτή τη περίπτωση προσέχουμε κάτι: Αν πρόκειται για τη Δευτέρα που έρχεται ή για τη Δευτέρα (και φυσικά για οποιαδήποτε άλλη ημέρα) που πέρασε ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΑΡΘΡΟ Αν πρόκειται για κάθε Δευτέρα, για όλες τις Δευτέρες ΒΑΖΩ ΑΡΘΡΟ Έτσι στην ιταλική γλώσσα οι φράσεις:
  1. Sabato vado a teatro
  2. Il sabato vado a teatro
σημαίνουν:
  1. Το Σάββατο (αυτό που έρχεται) πηγαίνω στο θέατρο
  2. Τα Σάββατα/Κάθε Σάββατο/Όλα τα Σάββατα/Κάθε εβδομάδα το Σάββατο πηγαίνω θέατρο
Συνοψίζοντας, χρησιμοποιούμε άρθρα (il αρσενικό και la θηλυκό) με τα ονόματα  των ημερών, όταν μας δηλώνουν ποια μέρα κάνουμε κάτι, επαναλαμβανόμενα, κάθε εβδομάδα. Για οποιαδήποτε απορία, ή οτιδήποτε θέλεις να ρωτήσεις για την ιταλική γλώσσα ή/και να προτείνεις αυτό που θα ήθελες να διαβάσεις σε επόμενα άρθρα, επικοινώνησε μαζί μου!
Αν σου αρέσει αυτή η ανάρτηση, κοινοποίησέ την! Είναι ο καλύτερος τρόπος να μας το δείξεις.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top