Caravaggio

Αν σου αρέσει αυτή η ανάρτηση, κοινοποίησέ την! Είναι ο καλύτερος τρόπος να μας το δείξεις.

Last Updated on 09/06/2024 by LINGUAitaliana

Σαν σήμερα 18 Ιουλίου φεύγει από την ζωή το 1610 ο μεγάλος, ανήσυχος, “αιρετικός” ιταλός ζωγράφος Michelangelo Merisi detto il Caravaggio από μία κρίση υψηλού πυρετού ενώ επρόκειτο να του δοθεί χάρη για μία δολοφονία που είχε διαπράξει τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Γνωστός με το όνομα Caravaggio από το όνομα της κωμόπολης που γεννήθηκε (45 χλμ από το Μιλάνο) είναι γνωστός για τον οξύθυμο χαρακτήρα του. Ήρθε σε αντίθεση και σύγκρουση με ανθρώπους που τον περιέβαλλαν αλλά και με το καλλιτεχνικό ρεύμα του Μανιερισμού που ήταν κυρίαρχο το 1592, όταν έφτασε στην Ρώμη και μαθήτευσε στον Cavalier d’Arpino για μερικούς μήνες. Οκτώ χρόνια πριν μαθήτευσε στο Μιλάνο δίπλα στον Simone Peterzano, μαθητή του Tiziano, μαθητεία που κράτησε τέσσερα χρόνια.

Τα χρόνια του “καθημερινού ρεαλισμού” των μέχρι τότε έργων του τα διαδέχτηκαν πιο σύνθετα έργα με απόγειό τους τα S. Matteo e l’angelo, Vocazione e Martirio di S. Matteo που βρίσκονται στην εκκλησία Cappella Contarelli in S. Luigi dei Francesi στην Ρώμη. Αυτά τα έργα απογείωσαν την φήμη του Caravaggio αλλά προκάλεσαν και σκάνδαλο εξ’ αιτίας της ρεαλιστικής απεικόνισης θρησκευτικών θεμάτων. Με αυτά επίσης, εμφανίστηκε ξεκάθαρα ο “luminismo” του Caravaggio, αυτή η τεχνική με την οποία δημιουργούνται ιδιαίτερα εφέ φωτισμού και κατά την οποία προκύπτει αυτή η έντονη αντίθεση φωτός και σκιάς με την δεύτερη να υπερισχύει.

Το 1606, όπως προαναφέρθηκε, μια δολοφονία που διέπραξε και η επακόλουθη επικήρυξή του τον οδήγησαν στη Νάπολη. Στα έργα του στη Νάπολη la Madonna del Rosario και le Sette opere della Misericordia παρουσιάζεται ένα ακόμη πιο έντονο “θρυμμάτισμα” του φωτός και μεγαλύτερη ένταση στην κίνηση των προσώπων. Σε αυτή την τελευταία φάση της καλλιτεχνικής του παραγωγής αναπτύσσεται η τελειοποίηση των “ποιητικών χαρακτηριστικών” του φωτός και μία ακραία εξέλιξη όλων αυτών των λόγων για τους οποίους ο Caravaggio θεωρείται ο πιο χαρακτηριστικός ζωγράφος της εποχής του.

Πηγές: Agenzia Nazionale Turismo, Enciclopedia Sapere.it by De AGOSTINI

Αν σου αρέσει αυτή η ανάρτηση, κοινοποίησέ την! Είναι ο καλύτερος τρόπος να μας το δείξεις.

2 thoughts on “Caravaggio”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top