Last Updated on 26/03/2023 by LINGUAitaliana
Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας και την προετοιμασία σπουδαστών για την πιστοποίηση της γνώσης της, είχαμε ανέκαθεν ένα μεγάλο αντίπαλο: την αρνητική βαθμολογία σε κάποια ζητήματα των εξετάσεων για την απόκτηση διπλωμάτων CELI. Κάτι που ίσχυε ανέκαθεν και ίσχυσε και στην περίοδο του Νοεμβρίου 2018, απ’ ότι φαίνεται, για τελευταία φορά!
Πριν λίγες ημέρες, σε δημοσίευση στη σελίδα του Ιταλικού Ινστιτούτου στο FB στις 29 Νοεμβρίου 2018, ανακοινώθηκε ότι ή αρνητική βαθμολογία θα γίνει παρελθόν από την εξεταστική περίοδο του Μαρτίου 2019.
Μόλις είδα αυτή την ανάρτηση, αναζήτησα κάποια σχετική ανακοίνωση και στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιταλικού Ινστιτούτου καθώς και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Perugia, και συγκεκριμένα στο CVCL (Centro Valutazione Certificazioni Linguistiche) που είναι το Κέντρο Αξιολόγησης Γλωσσικών Πιστοποιήσεων του Πανεπιστημίου για ξένους. Δεν βρήκα κάτι σχετικό και γι’ αυτό ακολούθησε τηλεφώνημα και επικοινωνία μου με τον υπεύθυνο των εξετάσεων CELI του Ιταλικού Ινστιτούτου, κατά το οποίο υπήρξε η διαβεβαίωση ότι η πληροφορία είναι έγκυρη και ότι θα υπάρξει σχετική επίσημη ανακοίνωση με το νέο έτος.
Ας δούμε όμως το τι ίσχυε μέχρι σήμερα και πως αυτό θα αλλάξει προς όφελος αυτών που θέλουν να μάθουν Ιταλικά και να αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο δίπλωμα ιταλικών CELI με ένα παράδειγμα:
Η παραπάνω εικόνα (από το βιβλίο La verifica delle competenze linguistiche-Misurare e valutare nella certificazione CELI, Guerra Edizioni, 2004) απεικονίζει το πώς κατανέμονται οι βαθμοί για την εξέταση της προφορικής κατανόησης για το CELI 5.
Όπως φαίνεται, η εξέταση αποτελείται από τρία επιμέρους ζητήματα. Στο πρώτο, βλέπουμε ότι για κάθε σωστή απάντηση ο υποψήφιος παίρνει 3 βαθμούς. Αν όμως απαντήσει λανθασμένα, δεν στερείται απλά τους 3 βαθμούς που θα έπαιρνε σε περίπτωση σωστής απάντησης, αλλά του αφαιρείται 1 βαθμός! Του δίνεται και η επιλογή να μην απαντήσει και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει βαθμό, ούτε θετικό ούτε αρνητικό.
Στο δεύτερο μέρος τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα… Ένας βαθμός συν, για κάθε σωστή απάντηση, ένας μείον, για κάθε λανθασμένη!
Αυτή η τακτική είχε βέβαια κάποιο σκεπτικό. Ήθελε να αποτρέψει τον υποψήφιο από το να σημειώνει απαντήσεις στη τύχη, σε περίπτωση που τα ζητήματα, του ήταν άγνωστα.
Επίσης να σημειωθεί ότι αυτό ισχύει σε περιπτώσεις όπου ο υποψήφιος καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δοσμένες απαντήσεις και γι’ αυτό, το «πέναλτι» (βλ. D.2) είναι μεγαλύτερο όταν έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο μόνο απαντήσεις, όπου πραγματικά οι πιθανότητες να απαντήσει σωστά, αν και δεν γνωρίζει το ζήτημα, είναι πενήντα τοις εκατό!
ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ. Όπως προανέφερα, από την επόμενη περίοδο του 2019 η αρνητική βαθμολογία στις εξετάσεις για την πιστοποίηση της ιταλικής γλώσσας δεν θα υπάρχει. Αυτό, αν επιβεβαιωθεί και ισχύσει τελικά, θα κάνει τις εξετάσεις για τα διπλώματα CELI πολύ πιο φιλικές και, ελπίζω, θα αυξήσει την συμμετοχή υποψηφίων και τα μαθήματα εκμάθησης ιταλικών.
Σε κάθε περίπτωση, ας μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλοι φορείς πιστοποίησης που προσφέρουν διπλώματα αναγνωρισμένα από το ΑΣΕΠ ή/και από ιταλικά πανεπιστήμια:
Τέλος, θέλω να θυμηθώ και να πω ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ, σε όλους και όλες που με τίμησαν και με τιμούν με την επιλογή τους να μάθουν Ιταλικά μαζί μου στη LINGUAitaliana και να αποκτήσουν ένα δίπλωμα CELI, ακόμα και με “αρνητική βαθμολογία”!
Για διευκρινίσεις, ερωτήσεις και απορίες για τα αναγνωρισμένα διπλώματα Ιταλικών και πως μπορείς και εσύ να τα αποκτήσεις επικοινώνησε μαζί μου!